На главную страницу сайта Опыты по химии Химический Юмор. Научный Юмор Опыты по физике    

Форум Химиков - Энтузиастов. Химия и Химики

Эксперименты по Химии - Практическая Химия - Книги по Химии - Физика – Астрономия – Биология – Научный Юмор
Прежде чем отправить свое сообщение - ознакомьтесь с ПРАВИЛАМИ ФОРУМА.
Прежде чем создать новую тему - воспользуйтесь ПОИСКОМ, возможно, аналогичная тема уже есть

All times are UTC [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 12 posts ] 
Author Message
 Post subject: Тиск парів метанолу в закритому реакторі при 150 град.
PostPosted: 21 Nov 2025 19:02 
Посетитель
Посетитель

Шановні знатоки! Прошу допомогти вирішити ось таку задачу. Потрібно знайти який тиск буде в герметично закритому реакторі об'ємом 200 мл якщо в ньому знаходиться 80 мл метанолу і реактор після герметизації нагрівається в термошафі до 150 град.
Чи можна десь купити або замовити виготовити такий реактор? Матеріал - бажано нержавіюча сталь.
Дякую.

Profile E-mail  

Post subject: Re: Тиск парів метанолу в закритому реакторі при 150 град.
PostPosted: 21 Nov 2025 19:20 
.

Просто сталь не дасть герметичності. Необхідне пластичне ущільнення. В ідеалі - внутрішній стаканчик з герметичною кришкою з фторопласту, зовнішній - сталь + сталева кришка на різьбі. Приблизно такі http://chemistry-chemists.com/N5_2012/P ... -P3-1.html

Profile E-mail  

PostPosted: 21 Nov 2025 19:26 
.

Чи можна замовити такі бомби - не знаю, думаю, що найкращий вихід - купити матеріал, зробити (чи знайти) креслення та звернутись до токаря.
_______

UPD Тут ще фото у тексті http://chemistry-chemists.com/N5_2011/S ... 111-1.html.

Саме з цією гідротермальною бомбою я працював, але не з метанолом, а з водними розчинами. Чим більш летка рідина - тим більший тиск при однаковій температурі та ступені заповнення бомби.

Profile E-mail  

PostPosted: 21 Nov 2025 20:30 
Посетитель
Посетитель

Дякую, Володимире! Та то, що має бути ущільнювач, то це зрозуміло. Для такої температури цю прокладку під кришку, яка накручується на циліндр, що накручується зверху, мабуть можна зробити і з фторопласту. Якщо не вдасться знайти готовий реактор, то мабуть прийдеться замовляти токарю. От і хочу оцінити який там буде тиск і яка товщина стінки реактора має бути щоб ця "бімбочка" не розірвалась в термошафі. З власного досвіду як думаєте, який там може бути тиск?
Мабуть це можна розрахувати і теоретично, але як це зробити не знаю. Тому і звернувся до профі, які можливо це знають.

Profile E-mail  

PostPosted: 21 Nov 2025 20:47 
Посетитель
Посетитель

Stepa M wrote:
Дякую, Володимире! Та то, що має бути ущільнювач, то це зрозуміло. Для такої температури цю прокладку під кришку, яка накручується на циліндр, що накручується зверху, мабуть можна зробити і з фторопласту. Якщо не вдасться знайти готовий реактор, то мабуть прийдеться замовляти токарю. От і хочу оцінити який там буде тиск і яка товщина стінки реактора має бути щоб ця "бімбочка" не розірвалась в термошафі. З власного досвіду як думаєте, який там може бути тиск?
Мабуть це можна розрахувати і теоретично, але як це зробити не знаю. Тому і звернувся до профі, які можливо це знають.

Чат GPT пише, що тиск пари метанолу при 150С буде 12,5 атм...
Але я би радив цю інфу перевірити...

Attachments:
Sn.jpg
Sn.jpg [ 120.16 KiB | Viewed 281 times ]
 Profile E-mail  

PostPosted: 21 Nov 2025 21:13 
.

Який тиск - я не знаю. Бомбу, що на фото з другого посилання, я грів до 180С з водними розчинами. Колега сказав, що вище гріти не слід - деформується внутрішній фторопластовий стаканчик. Ще має значення ступінь заповнення бомби рідиною. Ні в якому разі не можна заповнювати під кришку. При ваших даних він менше 50%, що дуже добре.

Також важливо, що за рівного об'єму та товщини стінок циліндр тим стійкіший до внутрішнього тиску, чим менший його діаметр.

Одна з бомб, таких як на фото з першого посилання, вибухнула через те, що у сушильній шафі вийшов з ладу регулятор, - шафу розірвало http://chemistry-chemists.com/N5_2012/P ... -P3-2.html. Вибух не застав, фото наслідків робив особисто.

Profile E-mail  

PostPosted: 21 Nov 2025 21:36 
Посетитель
Посетитель

Oleksiy_Zh wrote:
Stepa M wrote:

Дякую, якщо 12.5 атм, то це не дуже страшно. Навіть якщо 20 атм, то з таким тиском можна працювати і не дуже ххвилюватись (але обережність не завадить).
Дякую.

Profile E-mail  

PostPosted: 21 Nov 2025 22:16 
Гуру
Гуру

Давление действительно не очень большое, но делать прокладку из фторопласта не стоит. У него есть свойство хладотекучести, при комнатной температуре кажется 35 атм. А при повышенной и того меньше.

Profile E-mail  

PostPosted: 22 Nov 2025 00:31 
Посетитель
Посетитель

Так в редукторах для балонів із стисненими (газами повітрям, киснем та ін.) на 150-200 атм ставлять прокладки з фторопласту і вони надійно працюють. Чи я помиляюсь? Інші варіанти, з чого можна виготовити прокладку - пороніт чи мідь. Які будуть поради, з чого краще виготовити прокладку?

Profile E-mail  

PostPosted: 22 Nov 2025 00:44 
Гуру
Гуру

Я бы сделал из свинца, отлил кольцо примерно по размеру и довёл напильником или ножом.

Profile E-mail  

PostPosted: 22 Nov 2025 04:47 
Модератор
Модератор

Oleksiy_Zh wrote:

Якщо виходити з того, що метанол за цих умов буде в газовій фазі, то через рівняння pV=nRT отримаємо, що 1,98 моль метанолу при 423 К в об'ємі 0,2 л створять тиск близько 344 атмосфер. Але, припускаючи можливість перебування частини метанолу в зрідженому стані, я теж звернувся до ШІ (а саме Gemini), і він підтвердив мої підозри:
Quote:
Висновок
Фазовий стан: Метанол, ймовірно, перебуватиме у стані стисненої рідини (оскільки його молярний об'єм (0.101 л/моль) менший за критичний молярний об'єм (0.118 л/моль)).
Тиск: Тиск всередині ємності буде дуже високим. Наближений розрахунок за рівнянням ідеального газу дає approx 34.8 МПа, але реальний тиск для стисненої рідини буде вищим (близько 40-60 МПа або більше), що робить таку ємність потенційно небезпечною через надмірний тиск.

Оцей розброс "40-60" дещо дивує.
Натомість ChatGPT втішає тим, що тиск буде набагато нижчим:
Якщо припустити весь метанол газом, тиск за ідеального газу був би 348 бар — але це нереалістично, бо при T=423 K сатураційний тиск набагато менший.
Реальний рівноважний тиск в посудині при 423 K дорівнює тиску насичення метанолу при 423 K: ≈13,02 бар.
Фазовий стан: двофазна суміш (насичена рідина + насичена пара); більшість речовини буде в рідкому стані. Приблизна мольна частка пару ≈ 1.6% (орієнтовно).

Остання цифра виглядає дійсно більш правдоподібно, хоча загалом розраховувати на ChatGPT у хімічних питаннях я б не дуже радив: загальні питання він розписує аж надто за шаблоном, а коли, наприклад, я у нього запросив об'ємну структурну формулу бензоату заліза (одна зі свіжих тем на форумі), він тричі (!!) намалював повну маячню (в одному випадку навіть був 5-членний цикл замість бензольного кільця).

Profile  

PostPosted: 22 Nov 2025 11:40 
Посетитель
Посетитель

https://www.engineeringtoolbox.com/meth ... _2031.html
Отут є фазова діаграма метанолу, яка підтверджує, що в цих умовах він буде у зрідженому стані з тиском при 150С близько тих самих 12-13 атм (з графіка).

Profile E-mail  

Post new topic Reply to topic  [ 12 posts ] 

All times are UTC [ DST ]