На главную страницу сайта Опыты по химии Химический Юмор. Научный Юмор Опыты по физике    

Форум Химиков - Энтузиастов. Химия и Химики

Эксперименты по Химии - Практическая Химия - Книги по Химии - Физика – Астрономия – Биология – Научный Юмор
Прежде чем отправить свое сообщение - ознакомьтесь с ПРАВИЛАМИ ФОРУМА.
Прежде чем создать новую тему - воспользуйтесь ПОИСКОМ, возможно, аналогичная тема уже есть

All times are UTC [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 545 posts ]  Go to page Previous  1 ... 24, 25, 26, 27, 28
Author Message
 Post subject: Re: Выращиваем кристаллы
PostPosted: 22 Sep 2025 21:18 
.

Oleksiy_Zh wrote:
Volodymyr wrote:
Сегодня день промучился, пытаясь вырастить кристаллы нитрата калия. Даже не большие кристаллы, а затравки. Чувствительность к перепадам температур - высокая. То кристаллы обвально выпадают, то растворяются. Осознал, что идеальное вещество для выращивания крупных кристаллов из водного раствора - вещество с растворимостью, которая не зависит от температуры.

Тоді як будете вирощуванням (відносно швидким) керувати? Просто чекати випаровування і концентраційна конвекція все зробить сама?

Особиста думка: причина у недосконалості обладнання - погана теплоізоляція/термостатування та нечіткий градієнт температури. І занадто швидке охолодження/коливання температури переводять хід кристалізації з кінетичної (ріст кристалів) у дифузійну (утворення нових зародків).

Стандартне обладнання:
стакан/банка з насиченим розчином,
затравка,
папір, що накриває стакан.

Типовий час:
тижні, іноді - місяці

Рушійна сила кристалізації:
повільне випаровування розчину.

Profile E-mail  

PostPosted: 22 Sep 2025 21:42 
Посетитель
Посетитель

Volodymyr wrote:
Стандартне обладнання:
стакан/банка з насиченим розчином,
затравка,
папір, що накриває стакан.

Типовий час:
тижні, іноді - місяці

Рушійна сила кристалізації:
повільне випаровування розчину.

Рушійних сил (у різні боки) тут, як мінімум 4: випаровування, концентраційна конвекція, перепади температури та пов'язана з перепадами температури теплова конвекція.
Особиста думка що допоможе: теплоізоляція стакана зверху (пінопласт), розміщення стакана так, щоб дно завжди було трохи холодніше (просто у неглибоку ванночку з водою і воду не забувати доливати - градус-півтора за рахунок випаровування з ванночки виграєте).

Profile E-mail  

PostPosted: 23 Sep 2025 11:35 
.

Дякую. Пенопластовий кожух я бачив у співробітника, який і попросив мене виростити кристали розміром від декількох міліметрів. Навіть кришка є. Якби допомогло - він би не звернувся до мене.

Він просив "будь-які кристали", але я вирішив, що лише сполуки калію, а краще - рубідію та цезію, інакше не буде відбуватись ізоморфне заміщення, яке вони планують на другому етапі.

Я думав просто про ізотермічні умови - стакан у великій посудині з водою, яка згладжує коливання температури у лабораторії. Зверху стакан накритий папером - для захисту від пилу та уповільнення випаровування. А воду в каструлі бажано повністю накрити.

Ще думав про варіант: нагріти, розчинити - повільно охолодити, щоб утворилися більші кристали. Можливо, повторювати цикли часткове розчинення - ріст.

Взагалі завдання рівня шкільного хімічного гуртка, але я був та лишаюсь зайнятий зовсім іншою темою, тож дитячі досліди вже не дуже радують. Краще було б почати з алюмінієво-калієвих галунів, та їх немає у лабораторії. Купувати за особисті гроші для чужої роботи теж не хочеться.

Profile E-mail  

PostPosted: 23 Sep 2025 19:54 
Посетитель
Посетитель

Volodymyr wrote:
Ще думав про варіант: нагріти, розчинити - повільно охолодити, щоб утворилися більші кристали. Можливо, повторювати цикли часткове розчинення - ріст.

Взагалі завдання рівня шкільного хімічного гуртка, але я був та лишаюсь зайнятий зовсім іншою темою, тож дитячі досліди вже не дуже радують. Краще було б почати з алюмінієво-калієвих галунів, та їх немає у лабораторії. Купувати за особисті гроші для чужої роботи теж не хочеться.

Трохи подумавши, прийшов до висновку, що такий спосіб, конкретно для нітрату калію, мав би бути кращим.
Не сильно там натермостатуєш при такій великій залежності від температури (прошу вибачити за хибну рекомендацію).

Пропонована схема проста:
15-20л відро.
Ємність/ампула для росту, бажано з конічним дном (якщо є як відтягнути, як немає то й так піде).

В відро воду 55-60С, в ампулу - розчин нітрату калію, насичений при 40С (~70г/100мл).
І у відносно холодне, але зі стабільною температурою місце (підвал, склад, лабораторія з кондиціонером - де температура не сильно коливається день/ніч). Відро закрити кришкою, стретч плівкою, та "затермостатувати" зверху так, щоб основна втрата тепла йшла через дно (неважливо чим - ковдрами, пінопластом, старими светрами... просто щоб зверху та з боків був товстий кожух, а знизу - ні. На добу-півтори охолодження мало би розтягнути, притому при "правильному" градієнті температур.

Attachments:
Sn.jpg
Sn.jpg [ 24.16 KiB | Viewed 152 times ]
 Profile E-mail  

PostPosted: 03 Oct 2025 15:50 
.

Два стакана с насыщенным раствором нитрата калия стояли рядом, в обоих - по затравке. В левом стакане на дне выпал осадко кристаллов, а правом затравка... растворилась. Затравка представляла собой сравнительно крупный кристаллик (примерно 3 мм х 0.5 мм). Значит, в правом стакане раствор был не совсем насыщенным.

Так и пытаюсь что-то вырастить: то выпадает осадок (приходится переливать раствор в другой стакан), то затравки растворяются. Держу наготове "запас" сравнительно крупных кристалликов и их сростков.

Если я начинал эксперимент, когда в лаборатории было 25С, а сейчас - 16С, то никакая теплоизоляция не поможет. Зимой будет вообще 4С. Причем колебания температуры были в обе стороны (то обвальная кристаллизация, то растворение).

С дигидрофосфатом калия аналогично.

С другой стороны, я особо не переживаю: получатся кристаллы - хорошо, не получатся - так и будет.

Profile E-mail  

Post new topic Reply to topic  [ 545 posts ]  Go to page Previous  1 ... 24, 25, 26, 27, 28

All times are UTC [ DST ]